Over

Bram Vandromme

Ik ben Bram en oprichter van Maerland. Geboren in Roeselare en nu trotse Kortrijkzaan. Papa en familieman. Ik hou van mijn vrienden, sporten en muziek. Voor een babbel, met een kop koffie of een goed glas wijn, ben ik erg makkelijk te overtuigen. Ondernemingszin, enthousiasme en drive zitten er bij mij ingebakken. Maar mijn gezin blijft altijd met stip op één staan.
In 2006 startte ik met werken als advocaat en in 2011 begon ik mijn eigen kantoor, eerst onder de naam 'Bramvandromme.be' en daarna als 'Maerland'.

Met ervaring op zak bij advocatenkantoren CMS DeBacker, Publius en Verbist, startte ik in 2011 mijn eigen gespecialiseerde advocatenpraktijk op. Het kantoor bouwde een ruime expertise in het omgevingsrecht en het administratief recht uit. Omdat ik in mei 2023 besliste om te stoppen als advocaat, stond Maerland even in de koelkast, maar steeds vaker word ik nu ingeschakeld voor bemiddelingsopdrachten bij vergunningsconflicten.

Tussen 1 april 2017 en 1 november 2018 was ik extern deskundige 'ruimte' bij de gewestelijke omgevingsvergunningscommissie (GOVC) en in 2022 maakte ik ook deel uit van het trajectteam dat in opdracht van het Departement Omgeving de verdere inhoudelijke integratie van regels rond ruimtelijke ordening en milieurecht onderzocht.

Naast mijn activiteiten als advocaat, word ik vaak uitgenodigd als spreker voor opleidingen, voordrachten en workshops over het omgevingsrecht. En dat doe ik ook heel graag. Tot 31 augustus 2014 was ik ook zes jaar lang assistent ‘administratief recht en staatsrecht' aan de Katholieke Universiteit van Leuven, afdeling Kortrijk (KULAK).

"Een ivoren toren is niet aan mij besteed. Ik hou er ook van om te spreken, te schrijven en mij te engageren."

Schrijven doe ik ook graag. Niet alleen schreef ik de blog van het kantoor vol, maar ik schreef in 2019 ook een boek over asbest (Die Keure), en maakte lange tijd deel uit van de redacties van TOO ('Tijdschrift voor Omgevingsrecht en Omgevingsbeleid', Vanden Broele) en van STORM ('Stedenbouw, Omgeving, Ruimtelijke ordening en Milieu’, die Keure).

De toekomst van de advocatuur beroert me ook.
Al vele jaren probeer ik daar een verschil, hoe klein ook, in te maken.
Zo was ik sinds 2010 ononderbroken actief in de baliestructuren. Eerst in de conferentie van de jonge balie van Kortrijk, tot recent ook bestuurder bij de Orde van Vlaamse balies (OVB). Steevast was communicatie, technologie, verandering en toekomstdenken de rode draad in de taken die me toekwamen. In mei 2023, toen ik mijn toga aan de haak hing, zwaaide ik logischerwijs ook af als lid van de algemene vergadering bij de OVB en van de raad van de Orde van de balie West-Vlaanderen. Op dit ogenblik sta ik als onafhankelijk adviseur wel de Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne nog bij rond de hervormingen van de advocatuur.

Naast mijn activiteiten in de baliestructuren, werd samen met enkele bevriende confraters in 2018 Future Lawyers Belgium opgestart en met Sofie Spriet heb ik in 2019 ook Togbåt opgericht, waarmee we advocaten(kantoren) helpen om toekomstplannen op te maken. We hielpen ondertussen al heel wat advocaten op pad en blijven dat ook doen.

Zin in een babbel of om kennis te maken? Je kan mij contacteren op info@bramvandromme.be