Over

Bram Vandromme

Ik ben Bram en oprichter van Maerland. Geboren in Roeselare en nu Kortrijkzaan. Papa en familieman. Ik hou van mijn vrienden, sporten en muziek.
Voor een babbel, met een kop koffie of een goed glas wijn, ben ik erg makkelijk te overtuigen. Ondernemingszin, enthousiasme en drive zitten er bij mij ingebakken. Maar mijn gezin blijft altijd met stip op één staan.
In 2006 begon ik als advocaat en in 2011 startte ik mijn eigen kantoor, eerst onder de naam 'Bramvandromme.be' en daarna als 'Maerland'.

Met ervaring op zak bij advocatenkantoren CMS DeBacker, Publius en Verbist, startte ik in 2011 mijn eigen advocatenkantoor op. In mei 2023 besliste ik om mijn advocatenactiviteit te stoppen.
Maerland werd stap voor stap sindsdien een bemiddelingspraktijk voor omgevingsgconflicten.

Vreemd is dat natuurlijk niet.
Ook als advocaat werkte ik steevast in en rond omgevingsgeschillen en werd ik expert in de materie. Bovendien kreeg ik ook als advocaat de meeste voldoening van een échte oplossing in dossiers.
Door al dat expertenwerk kreeg ik soms ook andere rollen. Zo was ik tussen 1 april 2017 en 1 november 2018 extern deskundige 'ruimte' bij de gewestelijke omgevingsvergunningscommissie (GOVC) en maakte ik in 2022 ook deel uit van het trajectteam dat in opdracht van het Departement Omgeving een inhoudelijke integratie van regels rond ruimtelijke ordening en milieurecht onderzocht.

"Een ivoren toren is niet aan mij besteed. Ik hou er ook van om te spreken, te schrijven en mij te engageren."

Naast mijn activiteiten als advocaat vroeger, en bemiddelaar vandaag, word ik vaak uitgenodigd als spreker voor opleidingen, voordrachten en workshops over het omgevingsrecht.
En dat doe ik heel graag. Tot 31 augustus 2014 was ik trouwens ook zes jaar lang assistent ‘administratief recht en staatsrecht' aan de Katholieke Universiteit van Leuven, afdeling Kortrijk (KULAK).

Schrijven doe ik ook graag. Niet alleen schreef ik de blog van Maerland of mijn LinkedIn-pagina vol, maar ik schreef in 2019 ook een boek over asbest (Die Keure).
Ik maakte lange tijd deel uit van de redacties van TOO ('Tijdschrift voor Omgevingsrecht en Omgevingsbeleid', Vanden Broele) en van STORM ('Stedenbouw, Omgeving, Ruimtelijke ordening en Milieu’, die Keure).
Nu en dan haal ik mijn pen ook daarvoor, of in een opiniestuk elders, nog eens boven.

Bijleren doe je elke dag, maar toch nog net iets meer op de universiteitsbanken. In het najaar van 2023 startte ook de pilootopleiding 'omgevingsbemiddelaar' aan de Universiteit Antwerpen.
Ik doorloop momenteel dit traject.